szerda, december 15, 2004

Annyira nagyon bírom, hogy az egyházak utcára vonultak tegnap, mert a költségvetés szerint kevesebb jut az egyházi fenntartású iskoláknak jövőre.

Az egyszerű magyarázat a fenti mondatban rejlik: egyházi fenntartású. Vagyis nem állami. Alapjáraton szépen meg kellene köszönni minden fillért, amit az államtól kapnak. Nem őrjöngeni, hogy nem elég.

Az önkormányzati fenntartású iskolák már néhány éve szopópályán vannak egy régi rendszer miatt, ami nem igazán alkalmazkodik a társadalmi folyamatokhoz. A sulik üzemeltetésére szolgáló lojvét a gyerekszám határozza meg, és mint tudjuk fogy a magyar. Egyre kevesebb diák, egyre kevesebb pénz, közben a gázár emelkedik, fel kellene újítani az épületeket, eszközöket vásárolni, ilyesmi.

És ezért álszentek az egyházak. Ők ugyanis alapvetően nem állami forrásokból gazdálkodnak. Ha nincs pénzük fenntartani egy iskolát, ne tartsanak. De verni az asztalt semmiesetre sem kellene, tekintve, hogy az önkormányzati sulik alatt nincs védőháló, nincs hova nyúlniuk, ha kifogy a lóvé. Olyankor jön az iskolaösszevonás, meg a pedagógus-elbocsájtás. Ami ellen szintén mindig tiltakozik valaki.

A gyerekek után járó normatíva nagy része a legtöbb helyen sajnos nem az oktatás színvonalának növelésére, hanem a villanyszámla kifizetésére megy el.
Persze új szisztem kéne, ami nem köti ennyire az önkormányzatokat, de egyelőre ez van.
És az egyházak tegnapi tüntetése újabb példa a magyar társadalom empatikus alulfejlettségére. Dögöljön meg a szomszéd tehene. Mert az egyház tudja, hogy csak úgy kaphat több lóvét, ha az OM a költségvetésén belül valahonnan elvonja.

És csak csendben jegyzem meg, hogy az egyházi iskoláktól elvont pénz az OM "szociális alapjába" megy, vagyis ebből a pénzből is finanszírozzák jövőre a hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló programokat.

Megjegyzések: Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]





<< Főoldal

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Feliratkozás Bejegyzések [Atom]