péntek, június 27, 2008

bannával elkezdtünk vitázni, de kommentben hosszú, úgyhogy:

Az teljesen igaz, hogy jó sok lóvét elvontak az egészségügyből, de azt gondolom, hogy a rendszer nem most kezdett nem működni, hanem kurvarégen nem működik. Most a lehető legszarabb pillanatban hátrált ki a kormány a sztoriból, mert igen, a lóvét már elvették, de a legnagyob baj az, hogy az egészhez nem így kellett volna hozzányúlni.

Az egészségügy nagyjából olyan állapotban van, hogy egyet lehetne vele csinálni: földig dózerolni az egészet, és újjáépíteni. Ennek is az az akadálya, ami mindennek itthon: túl sok ember érdekeit sérti - elsősorban a menő orvosokét, akik zsebre raknak havi egy-két millát, adómentesen, naná. (Tudom, hogy így van, anyámék orvosokkal dolgoznak régóta, és azt is tudom, hogy kurvasok orvos van, aki nem rak zsebre lóvét, vagy sokkal kevesebbet rak zsebre.)

Szóval a megoldásnak valahol ott kellene lennie, hogy egyrészt érdekeltté kell tenni a (potenciális) beteget abban, hogy ne rakjon az orvos zsebébe lóvét, vagyis tudja, hogy akkor is normál ellátást kap, ha nem csúsztatja oda a borítékot. Másrészt érdekeltté kell tenni az orvost abban, hogy ne akarja zsebre tenni a lóvét, vagyis kapjon olyan fizetést, amiből megél. Ma az állam fizeti az orvost, az államnak meg sosincs pénze, (mert azt is ellopják, de ez egy másik történet) ráadásul nincs olyan kritérium rendszer ami alapján differenciálni tudna (leszámítva a szakmában eltöltöt éveket meg a tudományos előmentelt, mondjuk, de az, hogy Győrben nyugodtan praktizálhat az az orvos, aki részeg volt ügyeletben, elég jól példázza az állapotokat).

És ezért nem lenne hülyeség bevonni egy harmadik felet a játékba, az egészségbiztosítókat. A polgár nekik fizet (a polgár ígyis-úgyis fizet, már akinek van tb-je, de elvileg ugye mindenkinek van), ők tudják, hogy a pénzen milyen orvost tudnak 'megvenni' az orvos tutira a pénzénél van, a polgár meg tud reklamálni, ha mégsem azt az ellátást kapja, amire befizetett, tehát az orvos megszűnik pápának lenni, aki csak az úristennek referál. Röviden.

És vita bármikor jöhet, és nem vettem basztatásnak a kommentet :)

Megjegyzések:
Nagyjabol egyetertunk, elnezest, hogy korabban felteteleztem, hogy sejtelmed sincs mi zajlik a korhazak falain belul. Meg annyi, hogy a paraszolvenciat szerintem egyetlen modon lehetne megszuntetni: ha legalizalnank. Pl. Ha meg akarod operaltatni a servedet, a tarsadalombiztositas terhere befekhetsz a korhazba, es majd valaki megoperal. De ha te azt szeretned, hogy ne valaki, hanem XY professzor ur operaljon, akkor az ennyibe es ennyibe kerul. Aztan az mar a te dolgod, hogy ezt zsebbol fizeted (mint ugye most) vagy allja a biztositasod. Arra ugyanis szerintem illuzio varni, hogy a magyar allamnak valaha annyi penze lesz, hogy annyi fizetest adjon az orvosoknak, mint amennyit jelenleg feketen keresnek egyesek (es pont a hatalmi pozicioban levok)szoval kar hogy nem mi vagyunk a miniszterek..
 
ugyanazt mondjuk nagyjából szerintem :)
monnyuk én nem szívesen lennék eüminiszter, az is még néhány évig tuti bukó pozíció, nekem meg rossz a kudarctűrő képességem :)
 
Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]





<< Főoldal

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Feliratkozás Bejegyzések [Atom]