péntek, október 10, 2008

Na most azért elégge örülnék, ha értenék a pénzpiacokhoz, mert a globális médiából nem tudok meg semmit, a magyar oldalakon mindenhol a pánik (ezek még nem hallottak az önbeteljesítő jóslatokról?) a cnn-en, hogy 'with in the next 48-72 hours we will find a low', de, hogy Amerika ér le az aljára vagy Európa az ebből nem derül ki. Politikiusban ugye magyar ember nem bízik, fogalmam sincs, hogy mi az ábra, azon kívül, hogy gondolom nem hagyják bedőlni az ótépét, bár az okosok szerint az otépé nem is fog bedőlni.
De mi van az én bankommal? (Az nem vigasz, hogy nagy, nemzetközi bank.)

Kiváncsian várom, hogy jövő hónapban dupla törlesztőrészletet fizetek-e, és egyáltalán, nagyon buta vagyok ahhoz, hogy átlássam és megértsem és legalább tippleni tudjak, hogy mi lesz, és ez eléggé frusztrál.

Mégiscsak a Közgázra kellett volna mennem, ahogy nagyanyám híresztelte évekig a városban.

Megjegyzések:
Röviden:
Ez az első olyan válság, ami magából a pénzpiacból indul ki. Alapvetően a lakásokkal és azok finanszírozásával kapcsolatban adódtak problémák. (Ez több szintes, a lényeg kb. annyi, hogy egy lakásra nem 70-80% jelzáloghitelt lehet fölvenni, mint nálunk, hanem 120-130%-ot..) Emellett az USA-ban pár éve elkezdtek egy "játékot", miszerint olyan papírokkal kereskedtek egymás között a nagy pénzpiaci szereplők (nem a tőzsdén!) amelyek arra apelláltak (nagyon leegyszerűsítve), hogy az adós tönkremegy, nem tud törleszteni és ekkor a papír tulajdonosa nagy pénzt kaszál. De ha végignézzük a folyamatot, akkor látjuk, hogy hosszútávon a kígyó biztosan a saját farkába fog harapni. És ebből lett a baj.
Nem nagyon kell aggódni amiatt, hogy a bankok sorozatban fognak bedőlni itthon, ugyanis Amerikában is sok csőd szélén álló bankot maga az állam mentett meg (ergó vmilyen szinten államosították) így Európában is elképzelhető hasonló, vészhelyzetben. A bankbetétekre már most 100% garanciát vállalt a legtöbb uniós ország. Ha pedig (meglévő) hiteled van, akkor elméletileg nincs a bankoknak lehetősége arra, hogy eltérjen a szerződésben foglaltaktól.
Remélem kicsit tudtam segíteni :)
 
hű, köszi. :)
 
Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]





<< Főoldal

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Feliratkozás Bejegyzések [Atom]